Sposób przygotowania:
Moja zupka kartoflanka
Mięso umyć, osuszyć włożyć do garnka, dodać listek i ziele angielskie. Wszystkie warzywa i ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i dodać do garnka z mięsem. Zalać zimną wodą i wstawić na kuchenkę. Zagotować. Zbierać szum jeśli się pojawi. Dodać kostki rosołowe. Zmniejszyć ogień i gotować zupę około pól godziny lub do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Mięso wyjąć, wzdłuż włókien pokroić na małe kawałki i ponownie dodać do zupy. Z łyżki mąki i chochli wywaru zrobić zaklepkę, wlać do zupy i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać bazylię, zamieszać i podawać gorące. Można podawać z pieczywem ale nie jest to konieczne bo i bez tego zupa jest pożywna. Smacznego!