Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Moje cygańskie kotlety

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Troszkę inaczej podany kotlet

Moje cygańskie kotlety

Składniki:

Moje cygańskie kotlety

 

  • mięso wieprzowe od łopatki lub szynki 50-60 dag
  • sól
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • jaja 1-2 szt
  • bułka tarta
  • olej
  • pieczarki 25-30 dag
  • cebula 1 szt
  • ser żółty w plastrach

 

Sposób przygotowania:

Moje cygańskie kotlety
Mięso po opłukaniu i osuszeniu kroimy na 5 - 6 plastrów. Każdy plaster oprószamy solą i przyprawą do mięsa mielonego. Plastry mięsa (pojedynczo) wkładamy do foliowej torebki i zbijamy je na obie strony, tak długo, aż plaster zamieni się w zraz siekany,i wygląda prawie tak, jak mięso mielone. Z tak rozbitego mięsa, formujemy podłużne lub okrągłe kotlety. Zanurzamy w roztrzepanych z solą jajach i panierujemy w bułeczce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone utrzymujemy w cieple. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju, do chwili aż cebula stanie się szklista. Umyte i pokrojone w paski pieczarki dorzucamy do cebuli i dusimy do chwili aż wyparuje sok z pieczarek i pieczarki się zrumienią. Pod koniec duszenia dodajemy sól do smaku. Usmażone kotlety układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Na kotlety nakładamy porcję uduszonych z cebulą pieczarek i nakrywamy plastrem sera żółtego. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C. piekarnika i zapiekamy około 10 - 15 minut, aż ser nam się dokładnie rozpuści. Od razu układamy na talerzach i podajemyz pieczywem i surówką jako kolację, lub do obiadu z ziemniakami piure, albo z wody.