Sposób przygotowania:
Moje drożdżowe bułeczki
Na wstępie dodam,że z przepisu powstaną dwie blaszki bułeczek.
Na początku w misce wymieszać mąkę, biały cukier, drożdże i sól.
Następnie dodać mleko, 3 jajka i zmiksować składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
Do tak powstałej masy dodać miękkie masło.Dalej miksować. Gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu ciasto podzielić na 16 równych kulek i układać je do wysmarowanych margaryną i osypanych bułką tartą form.Bułki powinny pokryć oba dna.
Następnie przykryć bułeczki ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 3 godziny.
Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego.
Na początku w misce wymieszać mąkę, biały cukier, drożdże i sól.
Następnie dodać mleko, 3 jajka i zmiksować składniki aż do uzyskania gładkiej masy.
Do tak powstałej masy dodać miękkie masło.Dalej miksować. Gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu ciasto podzielić na 16 równych kulek i układać je do wysmarowanych margaryną i osypanych bułką tartą form.Bułki powinny pokryć oba dna.
Następnie przykryć bułeczki ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 3 godziny.
Wyrośnięte, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego.