oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje filety ze sledzia w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Konserwa własnej roboty jest zdrowsza, tańsza, smakowita.

Moje filety ze sledzia w sosie pomidorowym

Składniki:

Moje filety ze sledzia w sosie pomidorowym

 

  • 1000g filety świeże ze śledzia
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 50 g marchewka
  • odrobina oleju
  • sól morska, pieprz, bazylia
  • szklane słoiczki

Sposób przygotowania:

Moje filety ze sledzia w sosie pomidorowym
Filety ze śledzia umyć w zimnej wodzie i osuszyć w papierowy ręcznik. Na odrobinie oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz marchewkę. Dodać koncentrat pomidorowy. Podlewamy całość wodą tak aby powstał sos. Doprawić solą i pieprzem oraz bazylia. Sos ma mieć gęstość jak śmietana. Filety ze śledzia należy rozłożyć jeden obok drugiego i oprószyć mocno solą i pieprzem. Do wyparzonych czystych słoiczków zwijamy filety i zalewamy je sosem pomidorowym. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 1 godziny. Wody ma być na 2/3 wysokości słoiczków.