Aannkaa82

Aannkaa82

Kucharz
[Przepisów: 5]

Moje gołąbki 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne gołąbki w mojej wersji. Ryż z gotowaną łopatką zamiast mięsa mielonego i kiełbasą, zawinięte w liście kapusty i zapieczone.Smacznego

Moje gołąbki 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje gołąbki 4

 

  • 1 kapusta biała,
  • 4 torebki ryżu,
  • 800 gram łopatki bez kości,
  • 2 szt cebule,
  • 1 laska kiełbasy (dowolna),
  • 1 kostka smalecu,
  • 100 gram masła,
  • Sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • 100-150 ml woda

Sposób przygotowania:

Moje gołąbki 4
1. Kapustę ugotować oddzielając liście. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i ugotować. 2. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu (ja lubię jak jest miękki). Ugotowane mięso pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć na połowie smalcu i masła, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę. Podsmażone dodać do ryżu i wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem. 3. Farsz zawijać w liście kapusty. Na spód brytfanny do wypiekania lub naczynia żaroodpornego dać plasterki smalcu (1/4 kostki). Układać gotowe gołąbki. 4. Na wierzchy poukładać pokrojone w małe kawałki smalec i masło. Podlać wodą. Piec pod przykryciem do miękkości kapusty w piekarniku nagrzanym do około 200stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć żeby gołąbki się przyrumieniły. 5. Gołąbki podawać z ulubionym sosem.
Moje gołąbki 4
Kapuste ugotować oddzielając liscie. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i ugotować.
Moje gołąbki 4
Ugotowac ryż wg przepisu na opakowaniu (ja lubię jak jest miękki). Ugotowane mięso pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Kiełbasę pokroić w kostke podsmażyć na połowie smalcu i masła, pod koniec smażenia dodac drobno pokrojoną cebulę. Podsmażone dodać do ryżu i wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Moje gołąbki 4
Farsz zawijać w liście kapusty. Na spód brytfany do wpiekania lub naczynia żaroodpornego dać plasterki smalcu (1/4 kostki). Układać gotowe gołąbki.
Moje gołąbki 4
Na wierzchy poukładać porkojone w małe kawałki smalec i masło. Podlac wodą. Piec pod przykryciem do miękkości kapusty w piekarniku nagrzanym do około 200stopni. POd koniec pieczenia można odkryc zeby gołąbki się przyrumieniły.