Sposób przygotowania:
Moje gołąbki 4
1. Kapustę ugotować oddzielając liście. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i ugotować. 2. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu (ja lubię jak jest miękki). Ugotowane mięso pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć na połowie smalcu i masła, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę. Podsmażone dodać do ryżu i wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem. 3. Farsz zawijać w liście kapusty. Na spód brytfanny do wypiekania lub naczynia żaroodpornego dać plasterki smalcu (1/4 kostki). Układać gotowe gołąbki. 4. Na wierzchy poukładać pokrojone w małe kawałki smalec i masło. Podlać wodą. Piec pod przykryciem do miękkości kapusty w piekarniku nagrzanym do około 200stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć żeby gołąbki się przyrumieniły. 5. Gołąbki podawać z ulubionym sosem.
gusia1000