oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje krupnioki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak własny wyrób krupnioka w domu.

Moje krupnioki

Składniki:

Moje krupnioki

 

  • 500g okrawek z mięsa wieprzowego
  • 1000g podrobów wieprzowych(płuca, nerki, serce, wątroba)
  • 200g słoniny
  • 1000g kaszy gryczanej
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 litra krwi wieprzowej
  • majeranek, liść laurowy
  • ziele angielskie, kolendra
  • sól, piperz czarny mielony
  • jelito wieprzowe

Sposób przygotowania:

Moje krupnioki
Mięso i podroby wraz ze słoniną płuczemy w zimnej wodzie i dajemy do garnka w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą tak 5cm nad mięsem. Dodajemy liść laurowy, kolendra, ziele angielskie i troche soli. Gotujemy aż wszystko bedzie miękkie. Wyciągamy z garnka łyżką cedzakową do miski. Do bulionu po ugotowanym mięsie dodajemy kasze i czekamy aż napęcznieje. Na wolnym ogniu około 15 minut. Wszystkie podroby wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach. Dodajemy to do kaszy i doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli potrzeba dosalamy i dodajemy pipeprz mielony oraz przecieramy krew. Mieszamy dokładnie wszystko razem. Na maszynke zakładamy specjalną tulejkę do wędlin i naciągamy jelito wieprzowe , wcześniej moczone w wodzie. Napychamy jelito luźno masą. Końce zawiązujemy i formujemy małe pętka. Nastawiamy w garnku wodę do zagotowania, jak sie zagotuje wyłączamy i wkładamy gotowe krupnioki, parzymy tak około 30 minut i wyciągamy na blaszkę aby przestygły.