Sposób przygotowania:
Moje krupnioki
Mięso i podroby wraz ze słoniną płuczemy w zimnej wodzie i dajemy do garnka w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą tak 5cm nad mięsem. Dodajemy liść laurowy, kolendra, ziele angielskie i troche soli. Gotujemy aż wszystko bedzie miękkie. Wyciągamy z garnka łyżką cedzakową do miski. Do bulionu po ugotowanym mięsie dodajemy kasze i czekamy aż napęcznieje. Na wolnym ogniu około 15 minut. Wszystkie podroby wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach. Dodajemy to do kaszy i doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli potrzeba dosalamy i dodajemy pipeprz mielony oraz przecieramy krew. Mieszamy dokładnie wszystko razem. Na maszynke zakładamy specjalną tulejkę do wędlin i naciągamy jelito wieprzowe , wcześniej moczone w wodzie. Napychamy jelito luźno masą. Końce zawiązujemy i formujemy małe pętka. Nastawiamy w garnku wodę do zagotowania, jak sie zagotuje wyłączamy i wkładamy gotowe krupnioki, parzymy tak około 30 minut i wyciągamy na blaszkę aby przestygły.