Sposób przygotowania:
Moje naleśniki o smaku pomarańczy
Jedna szklanke i mleka i wody wlac do wysokiego naczynia, wbić dwa żółtka a białka dać do innej miski ( będzie nam potrzebne do ubicia piany ), wlać 3 łyżki oleju oraz szczypte soli. Mikserem na wolnych obrotach miksujemy i jednocześnie dosypujemy mąkę pszenną. Gdy ciasto będzie miało gęstosc gęstej śmietany przestajemy miksować. Ubijamy białko z szczyptą soli na puszystą piane i dodajemy do ciasta. Delikatnie wszystko razem mieszamy najlepiej dużą łyżką. Na patelni ( ja smaże na ceramicznej) na pierwszy naleśnik posmarować lekko tłuszczem, nagrzać i rozlać ciasto na całą wielkość patelni, smażyć z dwóch stron na rumiano. Ser biały przepuścic przez maszynkę, dodać 50g śmietany 18% oraz cukier puder i kilka kropli olejku pomarańczowego. Pomarańcze obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę i dodać do sera, wszystko wymieszać razem. Na usmażone naleśniki nakładać po trochę masy pomarańczowej i składać każdy naleśnik na pół. Śmietanę 36% dać do wysokiego naczynia i ubijać na wolnych obrotach mikserem. Gdy śmietana się ubije dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Przełożyć śmietanę do worka cukierniczego. Na duzy talerz wycisnąć polewe czekoladową w dekoracyjny wzór, na polewe położyć naleśnik z masą pomarańczową i udekorować go ubitą śmietaną oraz kawałkiem pomarańczy.