oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje pączki z babcinego przepisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Delikatne i soczyste aż dżem wycieka chciało by się zjeść bez oblizywania.

Moje pączki z babcinego przepisu

Składniki:

Moje pączki z babcinego przepisu

 

  • 500g mąki
  • 5 szt żółtka jaj
  • 80g cukru
  • laska wanilii
  • 100g masła
  • 50g drożdży świeżych
  • 250g mleka
  • gęsty dżem truskawkowy
  • tłuszcz do smażenia ( smalec )
  • 100g cukier puder
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Moje pączki z babcinego przepisu
Mąke przesiać na stolnicę i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru aż sie rozpuszczą i dodać trochę ciepłej wody i 2-3 łyżki mąki. Wlać rozczyn do wgłębienia. Rozpuścić masło. Z jednego białka i cukru pudru oraz soku z cytryny utrzeć lukier.Żółtka utrzeć z cukrem i laską wanili na białą puszystą masę. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość dodać utarte żółtka, ciepłe mleko, pół łyżeczki soli i zarobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i wyrabiać aż odejdzie od ręki. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować i wykrawać krążki. Na jednym kłaść dżem a drugim przykrywać i sklejać brzegi. Odkładać na ściereczce i poczekać aż trochę podrosną. Smażymy pączki pod przykryciem w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy zaczniemy przewracać dosmażajmy je bez przykrycia. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy i smarujemy lukrem.