oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje pączki z konfiturą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulchne i aromatyczne pączki o różanej nucie.

Moje pączki z konfiturą różaną

Składniki:

Moje pączki z konfiturą różaną

 

  • 6 szt żółtek
  • 2 szt całe jajka
  • 0,5 litra mleka
  • 1000g mąki pszennej
  • 100g drożdże
  • 1 szklanka cukru
  • 100g rumu
  • 1/2 kostki masła
  • laska wanili
  • tłuszcz do smażenia ( smalec )
  • cukier puder do posypania
  • konfitura różana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Moje pączki z konfiturą różaną
Mąke przesiać przez sito do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. W rondelku rozetrzeć drożdże z małą ilością cukr, gdy się rozpuszczą dodać trochę ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Zarobić rozczyn i wlać w dołek do mąki. Rozpuścić masło i odstawić żeby sie ochłodziło. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać pod koniec zawartość laski wanili. Gdy rozczyn w mące zwiększy swoją objetość dwu krotnie , dodać utarte żółtka, szczyptę soli i wlewając ciepłe mleko oraz rum zarabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiamy tak długo ręką aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia. Z jednego białka i cukru pudru utrzeć lukier, pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.Cukru pudru ma być tyle aby powstała gęsta masa. Gdy ciasto troche wyrośnie wyłożyć na stolnicę. Można odrywać małymi porcjami i lekko je rozpłaszczać a w środek dać trochę konfitury, zlepiać brzegi i kłaść na deskę zlepieniem do dołu aby troche podrosły. Rozpuścić w garnku smalec i nagrzać go dość mocno tak aby pączki wrzucone do tłuszczu smażyły. Obracamy je patyczkiem od szaszłyków. Gdy się usmażą wykładamy na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.