oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje pulpeciki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo zdrowe i smaczne połączenie mięsa i grzybów.

Moje pulpeciki w sosie pieczarkowym

Składniki:

Moje pulpeciki w sosie pieczarkowym

 

  • 500g mięso mielone mieszane
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz mielony
  • 250g pieczarki świeże
  • 200g śmietana 36%
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek z białymi końcami

Sposób przygotowania:

Moje pulpeciki w sosie pieczarkowym
Bułkę kajzerke namoczyć w wodzie. Mięso mielone dać do miski i wbic jajko oraz dodać jedną łyżke majonezu i odciśniętą bułkę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić na gładką masę. Formować małe kulki z mięsa najlepiej mokrymi dłońmi. Wstawić trochę wody w garnku do zagotowania i lekko ją osolić. Gdy sie zagotuje zmniejszyć temperature i wrzucić pulpeciki na wodę i powoli je gotujemy około 5 minut. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać pokrojone pieczarki i szczypiorek wraz z białymi końcami. Lekko je podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem, podlać śmietaną i czekamy aż zgęstnieje nam sos. Pulpeciki wyciągnąć na talerz i zalać sosem.