mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moje risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Risotto idealne na obiad i kolację.Smaczne i pożywne.

Moje risotto

Składniki:

Moje risotto

 

  • 200 g ryżu,
  • 280 g piersi z kurczaka,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 1 biała cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 25 g masła,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Moje risotto
Na początku ryż ugotować na sypko.W oddzielnym garnku ugotować piersi z kurczaka. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i nieco posolić. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż puszczą sok. Wtedy wsypać ryż ugotowany wcześniej i zamieszać. Do mieszanki dodać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut. Na koniec dodać ugotowane wcześniej i pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i odcedzoną fasolę. Całość gotować jeszcze przez chwilę, aż składniki się zagrzeją. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.