bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Moje risotto pomidorowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kremowe i aromatyczne danie w 30 minut

Moje risotto pomidorowe

Składniki:

Moje risotto pomidorowe

 

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • trochę mąki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • oliwa do smażenia
  • kilka listków świezej bazylii i natki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 g ryżu (u mnie arborio do risotto)
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Moje risotto pomidorowe
Piersi kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej. Piersi obtaczmy w mące i smazymy na oleju do zrumienienia. Wyjmujemy. Na ten sam olej wrzucamy cebule drobno posiakana i czosnek. Mieszamy, rumienimy, wlewamy puszke pomidorów. Drobno siekamy listki bazylii oraz natki dajemy do sosu razem dusimy 2-3 minuty. Dodajemy spowrotem mieso i pokrojona w kostke paprykę. Doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Wsypujemy ryz, mieszamy, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. od czasu do czasu trzeba przemieszac zeby sie ryz nie przykleił do dna. Jesli trzeba przyprawiamy wg smaku. Ja posypałam jeszcze drobno starym serem o nazwie Rapidia jest to podróbka parmezanu:)