oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje śledzie na kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajne i szybkie sledzie,smakują już na następny dzień.

Moje śledzie na kwaśno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moje śledzie na kwaśno

 

  • 500g śledzie matiasy
  • 2 szt duże cebule
  • 1/2 szklanki octu
  • 1, 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz grubo mielony
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • sól

Sposób przygotowania:

Moje śledzie na kwaśno
Śledzie matiasy najlepiej takie w oleju, wytjąć i odsączyć. Cebule obrać i pokroić w piórka, zasolić i mocno wycisnąć. Przełozyć do ściereczki i wycisnąć sok. Wysypać na sitko i przelać zimną wodą, odcisnąć. Do cebuli dodać pieprz grubo mielony, gorczyce i olej, wymieszać. Półtorej szklanki wody zagotować , dodać cukier i wlać ocet, odstawić do wystygnięcia. Gdy filety śledziowe odciekną z nadmiaru oleju, kroimy je na 3-4 ukośne kawałki. Mieszamy pokrojone śledzie z cebulą. Do dużego słoika przekładamy śledzie z cebulką. Gdy zalewa jest chłodna zalewamy śledziki i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują w dniu następnym.
Moje śledzie na kwaśno
Pokrojona cebula w piórka zasolona i odciśnięta doprawiona .
Moje śledzie na kwaśno
Filety śledziowe odsączone z nadmiaru oliwy.

Tagi:

śledzie