jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Morelowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To pyszne połączenia moreli z bakaliową bezą. Całość zamknięta w kruchym cieście. Pycha! Idealne do kawy:)

Morelowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Morelowe ciasto

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki grysiku do posypania ciasta
  • Piana:

 

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżki kokosu,
  • 1,5 łyżki siekanych orzechów,
  • 1 łyżka rodzynek
  • Dodatkowo:
  • Około 0,8-1 kg świeżych moreli,

 

Sposób przygotowania:

Morelowe ciasto
CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem.. Na grysik wyłożyć pozbawione pestek morele. Delikatnie je odchylając. Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.PIANA: Białka ubić , dodać cukier. Na koniec dodajemy mąkę, wymieszane bakalie wraz z kokosem. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.OWOCE: Morele przecinamy na połowę i usuwamy pestki.
Morelowe ciasto
Bakalie dodawane do bezy łączymy ze sobą.
Morelowe ciasto
Na wyłożoną pierwszą część ciasta wykładamy owoce.
Morelowe ciasto
na bezę ścieramy drugą część ciasta. pieczemy całość.