malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Morszczuk w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka ryba jest nieodłącznym daniem na każdej gościnie w naszej rodzinie, akurat to danie zawsze znika do ostatniego kęsa z talerza, tradycyjne i smaczne.

Morszczuk  w warzywach

Składniki:

Morszczuk w warzywach

 

  • 1 kg mintaja lub morszczuka,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 3 cebule,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Morszczuk w warzywach
Ryby kroimy na małe kawałki solimy, pieprzymy, maczamy w jajku i panierujemy bułką tartą smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Na tarce ścieramy marchewki, pietruszki, selera, cebulę kroimy w piórka, przekładamy warzywa do garnka, podlewamy szklanką wody, solimy, pieprzymy, słodzimy, dusimy pod przykryciem 30 min. dodajemy koncentrat i chwilę dusimy jeszcze. Na talerzu układamy warstwę warzyw, następnie ryby i znów warzywa. Rybę wstawiamy do lodówki.

Tagi:

jajko tarta jajka