zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mostki wieprzowe duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna mięsna propozycja na mostki wieprzowe. W sam raz do ziemniaków, kaszy czy klusek typu kopytka, śląskie.

Mostki wieprzowe duszone

Składniki:

Mostki wieprzowe duszone

 

  • 1 kg mostków wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 szk wody
  • 1/2 szk sosu słodko kwaśnego tajskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • sól himalajska drobna do smaku
  • przyprawa smak natury do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Mostki wieprzowe duszone
Mostki umyć przeciąć między kośćmi na paski. Dodać do nich przyprawy czyli sól i przyprawę smak natury. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mostki. '

Marchew i cebulę pokroić, jeśli pieczarki są duże to także je pokroić na ćwiartki lub połówki. Dodać cebulę, chwilę smażyć a potem przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki i zakryć garnek pokrywką, zagotować zawartość i zmniejszyć ogień tak aby spod pokrywki nie wydobywała się para ( ja miałam nietypowy garnek więc takie były wymogi jego użytkowania. Jeśli macie zwykły nie musicie być tak dokładni.

Mostki dusić do miękkości na małym ogniu. Gotowe mostki można podać z ziemniakami lub pieczywem albo kaszą i ulubioną surówką.