Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mostki z sosem kminowym (Litwa)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Oczyścić i ugotować do miękkości mostki z włoszczyzną i solą. Rozpuścić łyżkę

Mostki z sosem kminowym (Litwa)

Składniki:

Mostki z sosem kminowym (Litwa)

 

  • 2 mostki baranie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki kminu
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Mostki z sosem kminowym (Litwa)
Oczyścić i ugotować do miękkości mostki z włoszczyzną i solą. Rozpuścić łyżkę masła, podrumienić w nim łyżke mąki mieszając. Jak ściemnieje włożyć kmin, cukier, rozprowadzić to smakiem w którym mostek się gotował, wlać ocet i zagotować. gdy sos będzie zawiesisty pokrajać mostki i oblać sosem.