czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Muffinki a'la tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Muffinki są bardzo wilgotne, czekoladowe i wspaniale łączą się ze śmietanką. Coś dla dużych łasuchów;))

Muffinki a'la tiramisu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki a'la tiramisu

 

  • Ciasto:
  • 110 g masła,
  • 110g mąki pszennej,
  • 110g brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • łyżka likieru Amaretto.

 

  • Krem:
  • 300ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • starta czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

Muffinki a'la tiramisu
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30 minut w temp. 180 st. Ostudzić. 2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Kremem udekorować babeczki, posypać startą czekoladą.
Muffinki a'la tiramisu
Ciasto przełożyć do foremek, piec 30 minut