Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Muffinki cappuccuno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te aromatyczne babeczki można jeść z przyjemnością na przyjęciach lub jako przekąskę między posiłkami.

Muffinki cappuccuno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki cappuccuno

 

  • Muffinki cappuccino

 

  • 3 jajka;
  • 20 dag cukru;
  • 20 dag miękkiego masła;
  • 2 dag kakao;
  • 6 łyżek cappuccino w proszku;
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • 20 dag mąki;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki cappuccuno
Jajka utrzeć z cukrem na pienistą masę, stopniowo dodawać miękkie masło. Wsypać kakao, goździki, cynamon i cappuccino w proszku. Dalej chwilę ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto na gładką masę. Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 25 min. Po upieczeniu wyjąć muffinki z piekarnika i zostawić w foremkach jeszcze 5 minut. Potem wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej lub podawać na ciepło.
Muffinki cappuccuno
Ucierać jajka z cukrem, stopniowo dodając masło.
Muffinki cappuccuno
Do masy jajecznej dodać przyprawy i cappuccino.
Muffinki cappuccuno
Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Muffinki cappuccuno
Foremki papierowe lub inne wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.