Karmelka87

Karmelka87

Kucharz
[Przepisów: 8]

Muffinki czekoladowe 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla prawdziwych łasuchów:):):)

Muffinki czekoladowe 4

Składniki:

Muffinki czekoladowe 4

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka (półtłustego!)
  • 125 g masła (wcześniej roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe 4
Przygotować dwie miski. Do pierwszej przez sito przesiać mąkę, dodać do niej po kolei sodę, sól, cukier trzcinowy, kakao i wszystko razem wymieszać. W drugiej misce rozbić jajko, dodać do niego roztopione masło oraz jogurt naturalny wcześniej zmieszany z półtłustym mlekiem i ekstraktem waniliowym następnie również wszystko wymieszać. Składniki z miski pierwszej dodać do składników z miski drugiej. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C i wstawić do niego muffinki – piec ok. 25 minut. Następnie babeczki wyciągnąć z blaszki i studzić najlepiej na kratce. Ciasto wlewać do ¾ wys. foremki. / Ciasta wystarcza na 12 muffinek.