MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Muffinki czekoladowe z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Słodkie, wilgotne i czekoladowe - muffinki z jeżynami. Zamiast kefiru można użyć maślanki lub jogurtu

Muffinki czekoladowe z jeżynami

Składniki:

Muffinki czekoladowe z jeżynami

 

  • SKŁADNIKI na 12 babeczek i małą keksówkę:
  • użyłam szklanki o pojemności 330ml

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 czekolada mleczna

 

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z jeżynami
Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, cukier i proszek do pieczenia. Czekoladę drobno siekamy, i dodajemy do reszty składników. Masło roztapiamy. Kefir, jajka, aromat i ostudzone masło mieszamy, Dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie gęste. Foremki wykładamy papilotkami, łyżką nakładamy ciasto - jedna czubata łyżka na babeczkę. Resztę ciasta wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy: babeczki - 25 minut - w 180stopniach ciasto - 35 minut - w 180stopniach Ostudzone babeczki i ciasto posypujemy pudrem.