SUPERPRZEPIS

Muffinki czekoladowe z serkiem

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Muffinki czekoladowe  z serkiem

Czekoladowe muffinki z serkowym nadzieniem

Składniki:

Muffinki czekoladowe z serkiem

 

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 100g homogenizowanego serka waniliowego

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z serkiem
Zaczynamy od zrobienia nadzienia, bo musimy je zamrozić. Samo białko ubijamy mikserem na ssztywną pianę. Serek
waniliowy mieszamy z 2 łyżkami mąki i po dodaniu piany z białka delikatnie mieszamy i zamrażamy.
Suche składniki, czyli mąkę cukrier, kako, sodę i proszek do pieczenia,
mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtko z mlekiem, roztopionym masłem i jogurtem.
Wszystkie skłądniki mieszamy ze sobą, ale tak, żeby w cieście pozostały grudki.

Nakładamy ciasto do połowy wysokości papilotek w formie do pieczenia muffinek,
na cieście kładziemy trochę mocno zmrożonej masy serkowej i przykrywamy resztą
ciasta. Jeżeli nadzienie nie będzie dobrze zmrożone, to podczas pieczenia serek zostanie wchłonięty przez ciasto.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut