ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ja już tak mam, że staram się za jednym zamachem, z jednego ciasta poprzez dodanie składników zrobić kilka smaków muffinek

Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka

 

  • łyżka nutelli
  • 2 łyżki wydrylowanych wiśni w kompotu

 

  • papilotki do muffinek

Sposób przygotowania:

Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki
Ciasto bazowe: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wsypujemy do miski, dodajemy olej, mleko i jajka i mieszamy łyżką odkładamy 1/3 ciasta do miseczki i dodajemy łyżkę nutelli I tym sposobem mamy 2 smaki i kolory ciasta. Ja korzystałam dzisiaj z jednorazowych foremek do muffinek (są rewelacyjne polecam) ale mogą być same papilotki do muffinek(ale używamy po 3-4 na raz żeby się ciasto nie wylewało na boki), a najlepiej używać formy do muffinek i wkładamy do każdej "dziurki" papilotkę. Do każdej papilotki wlewamy ok. łyżkę ciasta. Możemy dać też po trochę białego i ciemnego i zamieszać delikatnie widelcem- zrobi się muffinka zebra. Ja jeszcze ułożyłam na części muffinek wiśnie. I mam właściwie 12 muffinek w 5 smakach: jasne ciasto waniliowe, ciemne czekoladowo-orzechowe, zebrę, jasne z wiśniami i ciemne z wiśniami:) Muffinki piekłam 25 minut w temp. 180 stopni.
Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki
Ciasto bazowe robimy za pomocą tylko łyżki, wszystkie składniki mieszamy w misce
Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki
Ciemne ciasto robimy poprzez dodanie do jasnego łyżki nutelli
Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki
Kombinacje smaków ogranicza tylko nasza fantazja- ja z 2 ciast zrobiłam 5 smaków
Muffinki- jedno bazowe ciasto, a trzy smaki
Muffinki pieczemy w specjalnych foremkach 25 minut w temp. 180 stopni