agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Muffinki - kolorowy zawrót głowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Finezyjne muffinki kolorowe, pyszne i delikatne w smaku

Muffinki - kolorowy zawrót głowy

Składniki:

Muffinki - kolorowy zawrót głowy

 

  • jajka 3 szt
  • jagody 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • cukier puder 3 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • woda gorąca 2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 3 łyżeczki
  • migdały siekane 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Muffinki - kolorowy zawrót głowy
Przygotować niezbędne składniki do babeczek. Umyć jagody pod bieżącą wodą, odsączyć i osuszyć. Jajka sparzyć wrzącą wodą w celu pozbycia się bakterii chorobotwórczych, następnie od żółtek oddzielić białka, białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ, a następnie dodać żółtka, nadal ubijając masę, masa powinna mieś jednolitą strukturę i jasna barwę. Mąki przesiać na drobnym sicie. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, a następnie mąki wsypać do jajek, wymieszać, dodać jagody do ciasta.Ciasto porcjować do foremek lub papilotek napełniając ciastem do około 3/4 wysokości foremki, następnie piec w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40 minut.Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika, ostudzić. Według przepisu na opakowaniu rozpuścić polewę czekoladową i polać nią część muffin, zrobić lukier z cukru pudru, dodać sok z cytryny i gorąca wodę i wymieszać , część muffin polać lukrem. Posypać wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami, można dekorować kolorowymi posypkami.