Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

muffinki na pikantnie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trochę odmieniona wersja tradycyjnych muffinek: dodatki zalezą od naszych upodobań, myślę, że każdy wybierze je wg. własnego uznania.

muffinki na pikantnie

Składniki:

muffinki na pikantnie

 

  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag. masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 łyżek cukru [może być nawet mniej, zależy jak kto lubi:)]
  • 0,40 l mleka [tzn. szklanka i trochę]
  • 3 małe jajka albo 2 duże
  • Dodatki:
  • szynka [ok. 10-20 dag.]
  • 10-20 dag. boczku
  • 10 dag. startego żółtego sera, np. gouda
  • sól,
  • szczypta ostrej papryki chili [w proszku]

 

 

Sposób przygotowania:

muffinki na pikantnie
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Dodać masło, mleko, jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Boczek pokroić możliwie jak najdrobniej, obsmażyć na patelni, tak aby wysmażył się tłuszcz. Szynkę drobniutko posiekać. Ser, szynkę i boczek wrzucić do ciasta, wymieszać. Doprawić do smaku solą i papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Foremki do muffinek wypełnić do 3/4 ich objętości. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.