Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Muffinki pieguski z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z pozostałych białek od kruchego ciasta upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem maku o posmaku cytrynowym z dodatkiem posiekanej białej czekolady. Ozdobiłam je niebieskim lukrem i kolorowymi cukiereczkami. Wyszły urocze świąteczne muffinki.

Muffinki pieguski z białą czekoladą

Składniki:

Muffinki pieguski z białą czekoladą

na ciasto:

  • 4 białka
  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru drobnego
  • 1/2 szkl. suchego maku
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • odrobinę oleju cytrynowego
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 12 papierowych papilotek na muffinki
  • 1 op. niebieskiego lukru
  • 1 op. kolorowych mini piegów - cukiereczków do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffinki pieguski z białą czekoladą

Przygotowanie suchych składników:

Muffinki pieguski z białą czekoladą
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać suchy mak i wymieszać razem

Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak i mieszamy.

Przygotowanie czekolady:

Muffinki pieguski z białą czekoladą
Białą czekoladę drobno kroimy w kosteczkę

Białą czekoladę drobno posiekać. Wymieszać ją dokładnie z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta:

Muffinki pieguski z białą czekoladą
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru

Masło topimy i studzimy.

Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier.

Mieszkanie ciasta:

Muffinki pieguski z białą czekoladą
Masę makową mieszamy z ubitą pianą z białek z dodatkiem cukru

Do suchych składników dodajemy roztopione masło, parę kropli aromatu cytrynowego,sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy dokładnie.

Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Na samym końcu mieszamy ciasto bardzo delikatne z ubitą pianą z białek.

Przełożenie ciasta do papilotek:

Muffinki pieguski z białą czekoladą
Przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok.20-25 min.

Papierowe papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Wypełniamy je ciastem w całości.

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 20-25 min. do "suchego patyczka".

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Dekorowanie muffinek:

Wystudzone muffinki dekorujemy przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu i posypujemy je kolorowymi cukiereczkami.