TheCakeBook

TheCakeBook

Kucharz
[Przepisów: 4]

Muffinki podwójnie czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty i szybki deser. Bardzo mocno czekoladowe babeczki,które uzależnią każdego i już nigdy nie sięgnięcie po inne.

Muffinki podwójnie czekoladowe

Składniki:

Muffinki podwójnie czekoladowe

 

  • Składniki na około 12-14 babeczek w zależności od wielkości waszych papilotek:

 

  • 120 g roztopionego masła
  • 150 g czekolady,ja użyłam gorzkiej,ale może być każda
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 120 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka,ale można je również zastąpić kefirem

Sposób przygotowania:

Muffinki podwójnie czekoladowe
Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, 2. Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia, 3. Czekoladę siekamy na dość drobne kawałeczki, 4. Jajka mieszamy razem z mlekiem. Możemy to zrobić za pomocą miksera,trzepaczki a nawet widelca, 5. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z cukrem i cukrem wanilinowym, 6. Do tak przygotowanych składników dodajemy jajka z mlekiem oraz roztopione masło i dość niedbale mieszamy. Sekretem muffinek jest to by ich nie mieszać dość starannie, jedynie do momenty gdy nie będzie widoczna surowa mąka, 7. Potem dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko krótko mieszamy, 8. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 min aż do momentu gdy wetknięty w środek patyczek będzie suchy a wierzch muffinek chrupiący.