cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Muffinki pomidorowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczne o smaku pizzy muffinki pomidorowe

Muffinki pomidorowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki pomidorowe

 

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki /płaskie/proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju arachidowego
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 10 szt oliwek /czarne i zielone/
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 100 g mozzarelli /pokrojonej w kostkę/
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki startego sera parmezan

Sposób przygotowania:

Muffinki pomidorowe
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko, olej, sok i przecier pomidorowy . Połączyć obie mieszanki wlewając mokre składniki do suchych. Dodać mozzarellę, oregano,bazylię, oliwki, kapary i kukurydzę. Foremki do muffinów posmarować masłem i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok.20-25 minut. Po upieczeniu wierzch posypać startym serem, przestudzić chwilę w foremce , a następnie przełożyć na kratkę kuchenną.
Muffinki pomidorowe
Wszystkie składniki połączyć wlać do foremki i piec ok 25 min.
Muffinki pomidorowe
Mufffinki doskonale smakują po lekkim przestudzeniu lub całkiem zimne.