ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Muffinki truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie jest bardzo proste więc każdy może je przygotować.Są bardzo smaczne i uwielbiają je dzieci.

Muffinki truskawkowe

Składniki:

Muffinki truskawkowe

 

  • 30 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 6 - 7 łyżek dżemu truskawkowego
  • 15 sztuk wkładów do formy (papilotek)

 

  • LUKIER:
  • 1 białko
  • 10 dag cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Muffinki truskawkowe
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.W drugiej misce wymieszać składniki mokre (bez dżemu) tj:jajka, olej,mleko.Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń,wymieszać.Gotowym ciastem wypełniać foremki na muffiny, wyłożoną papilotkami do połowy wysokości.Dodać na środku łyżeczkę dżemu i przykryć ją cienką warstwą ciasta.Piec w 180st ok.25 min.Z białek i cukru pudru utrzeć dokładnie lukier.Ozdobić ciepłe muffinki.