Sposób przygotowania:
Muffinki z gniazdem i jajeczkamiPrzygotowanie ciasta na muffinki:
Do miski wlewamy mokre składniki i lekko je miksujemy.
Do osobnego naczynia przekładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kisiel jabłkowy, cukry.
Mokre składniki łączymy z suchymi dokładnie je mieszając.
Pieczenie muffinek:
Do metalowej formy do pieczenia muffinek wkładamy papierowe papilotki. Do foremek za pomocą łyżki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
Przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu:
Do rondelka wbijamy jajko, dodajemy mleko i cukry. Roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Naczynie ustawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając gotujemy na gęsto jak budyń (ok. 30 min).
Gdy masa jajeczna jest gęsta ściągamy z ognia i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej.
Na samym końcu dodajemy parę kropli zielonego barwnika spożywczego. Gotowy krem chłodzimy ok. 1 godziny w lodówce.
Krem wkładamy do szprycy z ozdobną końcówką.
Wyciskamy go ze szprycy tworząc ozdobne gniazda.
Etap końcowy:
Na każdej muffince z kremem układamy po 3 mini czekoladowe jajeczka. Po przygotowaniu trzymamy w chłodnym miejscu.
Agnieszka Rec
SylaUla
Agnieszka Rec