Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Muffinki z gniazdem i jajeczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • KALORIE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki o smaku jabłkowym ozdobione zielonym kremem wypełnionym czekoladowymi kolorowymi mini jajeczkami. Tak przygotowane muffinki będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Muffinki z gniazdem i jajeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z gniazdem i jajeczkami

na ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki marmolady jabłkowej
  • 1 kisiel jabłkowy bez cukru

na krem:

  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 masło
  • odrobinę zielonego barwnika spożywczego

dodatkowo:

  • 1 op. mini czekoladowych jajeczek
  • 12 papierowych papilotek na muffinki

Sposób przygotowania:

Muffinki z gniazdem i jajeczkami

Przygotowanie ciasta na muffinki:

Muffinki z gniazdem i jajeczkami
Mokre składniki na ciasto łączymy ze suchymi

Do miski wlewamy mokre składniki i lekko je miksujemy.

Do osobnego naczynia przekładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kisiel jabłkowy, cukry.

Mokre składniki łączymy z suchymi dokładnie je mieszając.

Pieczenie muffinek:

Muffinki z gniazdem i jajeczkami
Przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Do metalowej formy do pieczenia muffinek wkładamy papierowe papilotki. Do foremek za pomocą łyżki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.

Przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu:

Muffinki z gniazdem i jajeczkami
Na muffinki wyciskamy za pomocą szprycy z zielonym kremem ozdobne gniazda

Do rondelka wbijamy jajko, dodajemy mleko i cukry. Roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Naczynie ustawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając gotujemy na gęsto jak budyń (ok. 30 min).

Gdy masa jajeczna jest gęsta ściągamy z ognia i studzimy.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej.

Na samym końcu dodajemy parę kropli zielonego barwnika spożywczego. Gotowy krem chłodzimy ok. 1 godziny w lodówce.

Krem wkładamy do szprycy z ozdobną końcówką.

Wyciskamy go ze szprycy tworząc ozdobne gniazda.

Etap końcowy:

Na każdej muffince z kremem układamy po 3 mini czekoladowe jajeczka. Po przygotowaniu trzymamy w chłodnym miejscu.