jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Muffinki zakochanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Idealne gdy „miłość kwitnie”:). Polecam więc na walentynkowy deser! Możemy podać je także po prostu posypane cukrem pudrem. Są mocno czekoladowe i pyszne!!!

Muffinki zakochanych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki zakochanych

 

  • Składniki na około 10-12 sztuk:
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 80 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • 90 ml mleka,
  • ¾ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady,
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • Krem czekoladowy do przełożenia,
  • Lizaki w kształcie serca lub z sercem,
  • Landrynki na listki,

 

Sposób przygotowania:

Muffinki zakochanych
CIASTO: Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce łączymy sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao). Czekoladę siekamy w kostkę. Jajko wybijamy do miski. Dokładamy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Do puszystej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Wlewamy mleko oraz tłuszcz. Dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy pokrojona czekoladę i mieszamy całość. Gotową masę przekładamy do przygotowanych foremek, nakładając do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 25-30 minut w 180˚C. Gotowe studzimy WYKOŃCZENIE: Ostudzonym babeczkom ścinamy górę i kruszymy ją. Ścięte babeczki smarujemy kremem czekoladowy. Na górę posypujemy pokruszone wierzchy. W środek muf finek wbijamy lizali. Z landrynek wykonujemy listki. Jeśli nie chcą się przylepić najlepiej jeden z ich końców posmarować kremem i dopiero wbić w ciasto. GOTOWE!
Muffinki zakochanych
Sucze składniki łączymy ze sobą. Mieszamy.
Muffinki zakochanych
Do gotowego ciasta wsypujemy posiekaną czekoladę.
Muffinki zakochanych
gotowym ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości
Muffinki zakochanych
Górę muffinek ścinamy. Smarujemy kremem czekoladowym