msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Muffiny czekoladowo-brzoskwiniowe

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Na deser pyszna, rozpływająca się w ustach mała słodycz

Muffiny czekoladowo-brzoskwiniowe

Składniki:

Muffiny czekoladowo-brzoskwiniowe

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 gorzka ciemna czekolada
  • 2 połówki brzoskwini z syropu
  • papilotki do muffinek

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowo-brzoskwiniowe
W jednym naczyniu roztrzepać trzepaczką mleko,olej,jajka i sól.Do drugiego naczynia wsypać mąkę, cukier puder,proszek do pieczenia,sodę, kakao. Czekoladę pokroić na małe kawałki, podobnie brzoskwinie.Do suchych składników wrzucić czekoladę, wymieszać i wlać mokre składniki, wsypać brzoskwinie i wymieszać.Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg).Do formy na minimuffiny 12 sztuk włożyć papierowe papilotki, napełnić do połowy ciastem i piec ok.25 minut. Składników wystarcza na ok.34 minimuffiny. Można je jeść na ciepło i na zimno.Ja swoje polukrowałam, ale można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.Długo utrzymują świeżość,w kolejne dni są wilgotniejsze.