zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Muffiny jabłkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Muffiny z jabłkami, mięciutkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, zapach cynamonu kusi ogromnie. Doskonałe do kawy czy herbaty.

Muffiny jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny jabłkowe

 

  • 2 jabłka
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Jajko
  • 2-3 łyki cukru ( ilość zależy od smaku jabłek) + łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • Pełna łyżeczka cynamonu
  • 80 ml oleju
  • Szklanka jogurtu
  • szklanka o pojemności 250 ml

 

Sposób przygotowania:

Muffiny jabłkowe
Jabłka myję i obieram ze skórki , wykrawam gniazda nasienne, można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w kosteczkę, obie wersje są dobre. Pokrojone jabłuszka można skropić sokiem z cytryny . Jajko mieszam z cukrami , jogurtem i olejem. Przelewam do jabłek, mieszam, następnie dodaję przesianą mąkę z sodą i cynamonem . Łączę wszystkie składniki mieszając łyżką . Ciasto nakładam do foremek silikonowych, nie polecam papilotek , raz w nich upiekłam, więc polecam foremki, papilotki mocno się trzymają babeczek. Muffiny piekę około 30 -35 minut w 160 st C , góra dół ( wyszło mi 18 sztuk, ilość zależy od wielkości foremek)
Muffiny jabłkowe
Jabłka myję i obieram ze skórki , wykrawam gniazda nasienne, można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w kosteczkę
Muffiny jabłkowe
Jajko mieszam z cukrami , jogurtem i olejem. Przelewam do jabłek, mieszam, następnie dodaję przesianą mąkę z sodą i cynamonem
Muffiny jabłkowe
Ciasto nakładam do foremek silikonowych, nie polecam papilotek
Muffiny jabłkowe
Muffiny piekę około 30 -35 minut w 160 st C , góra dół ( wyszło mi 18 sztuk, ilość zależy od wielkości foremek)