Sposób przygotowania:
Muffiny jabłkowe z kruszonką
1. Przygotowujemy dwie miski - jedną na składniki suche i drugą na składniki mokre. 2. W większej z misek mieszamy składniki suche, czyli mąki, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy także cynamon. 3. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre - najpierw jajko. następnie mleko i jogurt, na końcu przestudzone już lekko rozpuszczone masło. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 5. Przygotowujemy formę na muffiny/foremki silikonowe/sztywne papilotki, zależnie czego używamy. Pamiętajmy, by posmarować folię masłem i wysypać bułką tartą/otrębami, jeśli nie używamy papilotek. 6. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na małą kosteczkę. 7. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, chwilę mieszając. Dodajemy jabłko i mieszamy aby jego kawałki zatopiły się w cieście. 8. Ciastem wypełniamy foremki do pełnej wysokości (muffiny nie rosną wysokie). 9. Przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki na nią łącząc aż powstaną grudki. Posypujemy muffiny. 10. Pieczemy około 20-25 minut.