mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffiny tęczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Puszyste, kolorowe muffinki we wszystkich barwach tęczy:)

Muffiny tęczowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny tęczowe

 

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • barwniki spożywcze w kolorze: żółtym, zielonym, pomarańczowym, czerwonym i niebieskim (fioletowy = niebieski + czerwony)

 

  • Dodatkowo:

 

  • polewa czekoladowa
  • cukrowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Muffiny tęczowe
W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce łączę mokre składniki - jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszam zawartość obydwu misek. Masę dzielę na 6 równych części, wlewam do szklaneczek, do każdej części dodaję inny kolor barwnika (każdy barwnik dozuję stopniowo do ciasta za pomocą innej wykałaczki), mieszam dokładnie za pomocą łyżeczki. Formę do muffinek wykładam papilotkami, wykładam po łyżeczce zabarwionego ciasta. Muffiny piekę około 20 minut w temperaturze 200ºC. Po ostudzeniu ozdabiam polewą czekoladową i cukrowymi perełkami.
Muffiny tęczowe
Masę dzielę na 6 równych części, do każdej dodaję inny kolor barwnika
Muffiny tęczowe
Łyżeczką nakładam każdy kolor masy do papilotek w formie
Muffiny tęczowe
Po ostudzeniu dekoruję każdą muffinę polewą i cukrowymi perełkami