lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Muffiny waniliowe z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te małe cudaki każdy z nas lubi. Takie to niby nieporadne, a jakie smaczne. Dodatek orzechów idealnie komponuje się w smaku.

Muffiny waniliowe z orzechami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffiny waniliowe z orzechami

Składniki:

  • 2.1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • masło rozpuszczone i ostudzone 200 g
  • 1 szklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

Muffiny waniliowe z orzechami

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą ma z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone masło ( letnie).

Miksujemy składniki. Ciasto jest lekko geste ale takie ma być.

Orzechy rozdrabniamy tłuczkiem i dodajemy do naszej masy i mieszamy.

Przygotowaną masę przekładamy do foremek papierowych i wstawiamy do pieca.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Muffiny waniliowe z orzechami
Do misy wsypujemy przesianą ma z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy cukier,cukier waniliowy,wbijamy jaja
Muffiny waniliowe z orzechami
Wlewamy letnie rozpuszczone masło do składników.
Muffiny waniliowe z orzechami
Orzechy wkładamy do woreczka i rozdrabniamy tłuczkiem.
Muffiny waniliowe z orzechami
Rzodrobnione orzechy dodajemy do reszty składników i mieszamy.
Muffiny waniliowe z orzechami
Przygotowaną masę przekładamy do foremek papierowych i wstawiamy do pieca. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.