Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Muffiny z czarną porzeczką i czekoladą.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Muffiny z czarną porzeczką i białą czekoladą.

Muffiny z czarną porzeczką i czekoladą.

Składniki:

Muffiny z czarną porzeczką i czekoladą.

 

  • pół kostki masła
  • 200g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • jedno jajko
  • 120g cukru najlepiej pudru
  • pół szklanki mleka
  • tabliczka białej czekolady
  • 200g czarnej porzeczki
  • 12 papilotek
  • blacha do muffinów

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z czarną porzeczką i czekoladą.
Porzeczki obrać i umyć. Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie. Tradycyjnie jak przy muffinach w jednym naczyniu mieszamy cukier, mąkę, sodę, proszek. W drugim naczyniu mieszamy roztopione jajko masło i mleko. Składniki płynne łączymy z sypkimi, mieszamy. Czekoladę kruszymy na kawałki wielkości 1/4 kostki. Dodajemy porzeczki i kawałki czekolady. Ciasto wkładamy do otworów blachy wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w formie, aż do ostygnięcia.