pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Muffiny z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre, cała rodzina zje

Muffiny z poziomkami

Składniki:

Muffiny z poziomkami

 

  • 4 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 10 łyżek cukru
  • 120 g białej czekolady
  • 4 białka
  • 10 dag poziomek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z poziomkami
Roztopić masło. Dodać do niego czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, dodać 5 łyżek cukru i cukier wanilinowy. Ubić na sztywną gładką pianę. Żółtko ubić na biało z pozostałym cukrem i proszkiem do pieczenia. Połączyć z roztopioną czekoladą. Stopniowo wmieszać do tego pianę z białek. Pamiętaj, żeby robić to na ciepłym palniku, żeby czekolada nie zgęstniała. Do foremek na muffinki włożyć ciasto, tak aby zakrywało 3/4 foremki. Na koniec do każdej muffinki dodać po kilka poziomek. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Gdy się upieką. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.