edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffiny z żurawiną i brzoskwinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Znikają w okamgnieniu zanim zdążą wystygnąć :)

Muffiny z żurawiną i brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z żurawiną i brzoskwinią

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z żurawiną i brzoskwinią
Formy na muffiny wyłożyć papilotkami, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Brzoskwinie pokroić w niedużą kosteczkę. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. W misce dobrze wymieszać śmietanę, syrop z brzoskwiń, jajka i skórkę z cytryny (przed otarciem skórki trzeba cytrynę bardzo dobrze wyszorować i sparzyć wrzącą wodą). Do płynnych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać płynne masło i dokładnie je wetrzeć w masę. Dołożyć pokrojone brzoskwinie i żurawinę, wymieszać. Papilotki napełnić ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
Muffiny z żurawiną i brzoskwinią
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w niedużą kosteczkę.
Muffiny z żurawiną i brzoskwinią
Do ciasta dołożyć pokrojone brzoskwinie i żurawinę, wymieszać.
Muffiny z żurawiną i brzoskwinią
Papilotki napełnić ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
Muffiny z żurawiną i brzoskwinią
Po wystudzeniu można powierzchnię muffinków posmarować rozgrzaną i utartą konfiturą brzoskwiniową.