Sposób przygotowania:
Murgh Cholay
Olej rozgrzać w garnku, cebulę obrać i pokroić w pół-plastry, smażyć 10 minut mieszając. Pierś kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki. Marchew i seler obrać i pokroić drobno. Gdy cebula zmięknie dodać seler i marchew i drobno posiekany albo przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć razem kilka minut dłużej. Teraz dodać pokrojone mięso i smażyć aż mięso straci surowy kolor cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy i cieciorkę razem z zalewą (jeśli komuś lepiej odpowiada to można odlać i przepłukać, ale po co) i zalać wodą tak aby woda przykryła mięso i gotować 45 minut. Koniecznie podać z marynowaną papryką jalapeño. Ryż ugotować w proporcji 2 szkl. wody na 1 szkl. ryżu, dodać soli do smaku i 1 łyżeczkę curry, gotować 20 minut od zagotowania bez podnoszenia pokrywki. * Łatwiej jest zrobić tą potrawę z mięsem bez kości ale może być użyte mięso z koścą - wtedy należy je pokroić w większe kawałki przez kość i gotować 1 godzinę tak aby mięso łatwo odchodziło od kości podczas jedzenia. ** Przyprawa murgh cholay jest ostra w smaku i im więcej jej się wsypie tym ostrzejsza potrawa - ja wsypuję ok. 1/3 opakowania, można pominąć pieprz cayenne albo dodać więcej wg. upodobania.
marietta