msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Murzynek.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Murzynka lubią niemal wszyscy.Proporcja jest na 2 keksówki o wymiarach ok.12*35 cm.

Murzynek. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek.

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • do posypania np. krokant orzechowy i wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Murzynek.
Rozpuścić margarynę,dodając w trakcie wodę cukier i cukier waniliowy, kakao.Zagotować i gotować na małym ogniu ok.3 minuty.Odlać 3/4 szklanki masy na polewę. Gdy wystygnie masa w garnku dodawać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,energicznie miksując. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Do natłuszczonych i posypanych bułka tartą keksówek wyłożyć ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.45 minut. Gdy ciasto trochę przestygnie podgrzać odstawioną polewę i polać obydwa ciasta.Ozdobić np. krokantem orzechowym i wiórkami czekoladowymi.
Murzynek.
Ciasto szybko znika z talerzy.Lubią je szczególnie dzieci.

Tagi:

jajko jajka