jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ucierane, kakaowe, aromatyczne ciasto, oblane mleczną, czekoladową polewą:)

Murzynek

Składniki:

Murzynek

 

  • CIASTO:
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

 

  • POLEWA:
  • 1 czekolada mleczna
  • 2-3 łyżki śmietany słodkiej 18%

 

  • DODATKI
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów dowolnego rodzaju

 

Sposób przygotowania:

Murzynek
Z przepisu na ciasto, jajka ubić razem z cukrem, potem dodać mleko, olej i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sody i kakao oraz dokładnie zmiksować Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wytłuszczonej i obsypanej bułką tartą średniej, prostokątnej formy i piec około 30-45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym oblać polewą wykonaną z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem śmietanki. Udekorować rodzynkami i orzechami