jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Murzynek orzechowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjny murzynek wg starego przepisu wzbogacony tabliczką gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi.

Murzynek orzechowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek orzechowy

 

  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanki siekanych grubo orzechów
  • cukier z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Murzynek orzechowy
Rozpuszczamy masło z cukrem, kakao, wodą, cukrem z wanilią podgrzewając na małym ogniu. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki połącza się odlewamy pół szklanki, a pozostałą część studzimy. Do masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy. Na końcu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i ostrożnie mieszamy z ciastem. Wykładamy ciasto na średnią blaszkę mazurkową wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy obficie orzechami. Pieczemy ciasto w temp. 180 stopni C. Gdy ciasto przestygnie polewamy odłożoną wcześniej polewą.
Murzynek orzechowy
Do przestudzonej masy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Murzynek orzechowy
Wykładamy ciasto na blaszkę i obficie posypujemy orzechami.