dodovsmartini

dodovsmartini

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rada: mus będzie puszysty, jeśli przed ubijaniem śmietanę schłodzisz w lodówce. Przed krojeniem deseru zanurz nóż w gorącej wodzie.

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 1 torebka żelatyny (15 gram)
  • 3 tabliczki czekolady: białej mlecznej i gorzkiej (po 200 gram każda)
  • 2 surowe żółtka
  • 4 jajka
  • 6 łyżek stołowych CUKRU KRÓLEWSKIEGO
  • 4 łyżki stołowe likieru amaretto
  • 4 łyżki stołowe mocnej czarnej kawy
  • 800 ml 30% śmietany

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
w dwóch niewielkich miseczkach z gorącą woda rozpuść po połowie żelatyny. Białą, mleczna i gorzka czekoladę oddzielnie zetrzyj na grubej tarce i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. oddzielnie ubij mikserem po jednym surowym żółtku z dwoma jajkami i dwiema łyżkami cukru na puszysta i gładką masę. |Biały mus: do jednej ubitej masy jajecznej dodaj likier i roztopiona białą czekoladę. Wymieszaj. Nie przerywając mieszania, cienka strużka wlej jedna porcje ostudzonej żelatyny. Ciemny mus: do drugiej ubitej masy jajecznej dodaj dwie łyżki kawy i roztopiona mleczna ci gorzka czekoladę. Stale mieszając, cienka strużka wlej druga porcje ostudzonej żelatyny. Ubijaj śmietanę z cukrem na krem, podziel na dwie porcje. Jedna porcje dodaj do białego i ciemnego musu. Wymieszaj. Na przemian wkładaj ciemny i biały mus do keksówki wyłożonej folia spożywczą. Drugą porcje bitej śmietany wymieszaj z dwoma łyżkami kawy. wyłóż ciemna bita śmietanę na wierzch musu i wstaw do lodówka na cala noc.