Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Mus dyniowo-jabłkowy z bananem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczny mus, który można zjeść solo, jako dodatek do słodkich deserów czy jako nadzienie, np do naleśników.

Mus dyniowo-jabłkowy z bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus dyniowo-jabłkowy z bananem

 

  • miąższ dyni - 650g,
  • jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
  • banan - dojrzały,
  • cukier - 3-4 łyżki,
  • cynamon - łyżka,
  • goździki całe - dałam 7 sztuk,
  • woda - 1/4 szklanki,
  • sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Mus dyniowo-jabłkowy z bananem
Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej. Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań.
Mus dyniowo-jabłkowy z bananem
Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę
Mus dyniowo-jabłkowy z bananem
a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię.
Mus dyniowo-jabłkowy z bananem
Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana
Mus dyniowo-jabłkowy z bananem
Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem.