SUPERPRZEPIS

Mus mięsny w aromatycznej galantynie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mus mięsny w aromatycznej galantynie

Mus mięsny w aromatycznej galantynie...

Składniki:

Mus mięsny w aromatycznej galantynie

 

Sposób przygotowania:

Mus mięsny w aromatycznej galantynie
Do kamiennego garnka włóż umytą, osuszona cielęcinę i wieprzowinę. Cebule obierz, pokrój i zrumień na 1 łyżce masła. Przełóż do mięsa. Dodaj imbir, muszkat, pieprz kajeński, cynamon, goździki, liście laurowe oraz szczyptę soli i białego pieprzu. Wlej wino, wymieszaj. Garnek przykryj, odstaw na 2 dni. Mięso wyjmij z marynaty, trzykrotnie przepuść je przez maszynkę. Wlej żółtka. Dopraw sola oraz białym pieprzem. Połącz z piana ubitą z białek. Podłużną formę natłuść masłem i wysyp tarta bułką. Przełóż masę mięsną, przykryj folia aluminiową. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Przecedzoną marynatę ugotuj, aż odparuje połowa płynu. Zestaw z ognia, wymieszaj z żelatyną, namoczona w 2 łyżkach wody. Ostudzony pasztet przełóż do większej formy, zalej tężejąca galaretką. Ochładzaj przez noc.