SUPERPRZEPIS

Musaka w wersji wegetariańskiej

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Musaka w wersji wegetariańskiej Więcej zdjęć (4)

Potrawa w sam raz na jesień- dużo sezonowych warzyw.

Składniki:

Musaka w wersji wegetariańskiej

 

  • bakłażan- 3 szt,
  • pomidorki lima- 1 kg,
  • cebula - 3 szt,
  • papryka czerwona- 2 szt,
  • czosnek- 4 ząbki,
  • kuskus- 250 g,
  • masło- 50 g
  • śmietana płynna- 3/4 szklanki,
  • mąka- 2 łyżki kopiaste,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • przyprawa do gyrosa- 2 łyżeczki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Musaka w wersji wegetariańskiej
Bakłażany umyć i pokroić w grube plastry. posolić i odstawić, żeby puściły sok. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w paski papryką. Pomidorki lima wydrążyć. Miąższ zmiksować a mięsiste części wrzucić na gorący olej, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i obsmażyć. Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż spęcznieje. Odcisnąć sok z bakłażanów, potrzymać je chwile na ociekaczu aby obeschły a potem obsmażyć na oleju. Układać na blasze albo w naczyniu żaroodpornym warstwy bakłażana, na to dać kuskus i polać zmiksowanym miąższem pomidorów, następnie papryka z cebulą, ponownie kuskus, bakłażan, obsmażone pomidorki i na koniec bakłażan. każdą kolejną warstwę w trakcie układania solić, pieprzyć i posypywać odrobiną przyprawy do gyrosa lub do kuchni greckiej. Na koniec z masła, mąki i śmietanki zrobić sos typu beszamel, zalać potrawę i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200/21o stopni. Smacznego.
Musaka w wersji wegetariańskiej
Pokrojone bakłażany posolić i odstawić, żeby puściły sok.
Musaka w wersji wegetariańskiej
Wydrążone pomidorki lima obsmażać na oleju z dodatkiem czosnku.
Musaka w wersji wegetariańskiej
Cebulę razem z papryką wrzucić na gorący olej i przesmażyć.