Sposób przygotowania:
Musaka w wersji wegetariańskiej
Bakłażany umyć i pokroić w grube plastry. posolić i odstawić, żeby puściły sok. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w paski papryką. Pomidorki lima wydrążyć. Miąższ zmiksować a mięsiste części wrzucić na gorący olej, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i obsmażyć. Kuskus zalać wrzątkiem i poczekać aż spęcznieje. Odcisnąć sok z bakłażanów, potrzymać je chwile na ociekaczu aby obeschły a potem obsmażyć na oleju. Układać na blasze albo w naczyniu żaroodpornym warstwy bakłażana, na to dać kuskus i polać zmiksowanym miąższem pomidorów, następnie papryka z cebulą, ponownie kuskus, bakłażan, obsmażone pomidorki i na koniec bakłażan. każdą kolejną warstwę w trakcie układania solić, pieprzyć i posypywać odrobiną przyprawy do gyrosa lub do kuchni greckiej. Na koniec z masła, mąki i śmietanki zrobić sos typu beszamel, zalać potrawę i zapiekać około 40 minut w temperaturze 200/21o stopni. Smacznego.
agabi22