Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Mussaka a`la Igraszki Losu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepisów na mussakę jest całe mnóstwo bo i w każdym rejonie Grecji przygotowuje się ją nieco inaczej. Przyjęło się, że mussaka to bakłażany, przełożone mięsem mielonym z pomidorami lub bez i zapieczone pod beszamelem ale ja mam nieco inną wersję.

Mussaka a`la Igraszki Losu

Składniki:

Mussaka a`la Igraszki Losu

 

  • 500 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 średni bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku + 1 ząbek
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 pomidory
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego greckiego (ale może być też np. Gęsty Bakomy )
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mussaka a`la Igraszki Losu
Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry, oprószamy lekko solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor (najlepiej bez tłuszczu ) – przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy ją na oliwie z oliwek razem z posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej mięso mielone i smażymy aż mięso nam się ładnie zarumieni. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru na patelnie wlewamy wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych ) i gotujemy mięso około 20 minut.

Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Naczynie żaroodporne lekko skrapiamy oliwą i układamy na dnie warstwę bakłażana na niego wykładamy mięso, z powrotem bakłażana, porcję mięsa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

W czasie kiedy mięso jest w piekarniku przygotujemy sos : jogurt łączymy z żółtkami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku – mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po 20 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem jajeczno-jogurtowym pieczemy ją ponownie tym razem w temp. 200, około 15- 20 minut lub do momentu aż góra mussaki się zarumieni.

Upieczoną mussakę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut, ponieważ lekko przestudzona lepiej się kroi. Mussakę serwujemy z ulubioną surówką.