Sposób przygotowania:
Musaka z cukinią
Ziemniaki i cukinię kroję w cienkie plasterki obsmażam na patelni na oleju i odkładam na ręcznik papierowy. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju, dodaję do niej mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażam, dodaję pokrojone pomidory (jeśli używamy świeżych to obieram je ze skórki) Wszystko razem smażę około 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Doprawiam koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą pieprzem i papryką. W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, przykrywam warstwą cukinii, oprószam solą i pieprzem. Przykrywam mięsem z pomidorami. Robię sos. Rozpuszczam masło, powoli wsypuję mąkę i mieszam rózgą, dolewam małym strumieniem mleko i mieszam by nie powstały grudki. Dodaję roztrzepane jajko. Doprawiam do smaku . Sosem polewam mięso i wstawiam do piekarnika na około 40 minut.