jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1958]

Muszelkowa przystawka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Taka przystawka powstaje bardzo szybko. Dekoracje możemy zmieniać w zależności od tego co posiadamy w domu.

Muszelkowa przystawka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muszelkowa przystawka

 

  • Składniki
  • 250 g serka mascarpone,
  • Około 12 sztuk makaronu muszle,
  • 2 jajka
  • 6 plasterków salami ( 4 do farszu, a 2 do dekoracji),
  • Sok z cytryny,
  • Kurkuma,
  • Sól, pierz, ostra papryka do smaku,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 plasterek papryki konserwowej,
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Muszelkowa przystawka
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i przestudzone obieramy ze skorupki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. W trakcie gdy makaron stygnie przygotujemy wypełnienie- nadzienie z kurkumą i salami. W tym celu serek dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dokładamy 4 pokrojone plasterki salami. Miksujemy całość i doprawiamy ostrą papryką. Farszem napełniamy połowę muszelek. Do drugiej części serka wciskamy do smaku sok z cytryny. Dokładamy kurkumę i miksujemy. Doprawiamy do smaku. Nadzieniem wypełniamy drugą połowę muszli. Na muszle z jasnym nadzieniem nakładamy po cząstce jajka oraz po plasterku ogórka. Muszle z nadzieniem z salami dekorujemy papryką i kawałkami salami. Całość układamy na talerzyk i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Muszelkowa przystawka
makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Muszelkowa przystawka
Jajka gotujemy na twardo. Gotowe studzimy i obieramy ze skorupek
Muszelkowa przystawka
Przygotowane serkowe farsze przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy napełniamy nimi muszle. Dekorujemy.